Buscar
04:39h. martes, 26 de octubre de 2021

La científica Olga Martín visita l'escola Ignasi Peraire per introduir els alumnes a la ciència

La científica Olga Martín amb els alumnes de cicle superior de l'escola Ignasi Peraire
Els alumnes de cicle superior de l'escola Mestre Ignasi Peraire amb la científica Olga Martín

El dimecres 31 d'octubre, els alumnes de cicle superior de l'escola Mestre Ignasi Peraire (MIP) van entrevistar a la científica Olga Martín Belloso que treballa en la conservació d'aliments a la Universitat de Lleida (UdL).

Quin és el paper de la dona en un món majoritàriament d’homes?

En els meus inicis, anava a les fàbriques a explicar processos als treballadors. Pel fet de ser dona, no es tenia massa en compte la meva opinió, era més fiable pels operaris, el criteri d’un professional masculí. En arribar a la UDL tots aquest prejudicis van desaparèixer, mai em vaig sentir menys valorada pel fet de ser dona.

En què consisteix la seva feina?

La meva feina consisteix en buscar nous mètodes per a la millor conservació dels aliments, sense que perdin les seves propietats.

A banda de la seva tasca a la UdL col·labora amb altres universitats?

Sí, som un grup d’investigadors que participem globalment amb d’altres universitats d’arreu del món, per compartir informació, idees, avenços i així difondre les investigacions que realitzem.

Pel fet de ser dona, no es tenia massa en compte la meva opinió, era més fiable pels operaris, el criteri d’un professional masculí. En arribar a la UDL tots aquest prejudicis van desaparèixer, mai em vaig sentir menys valorada pel fet de ser dona

Quina carrera va estudiar i per què?

Vaig estudiar la carrera de química. Quan era petita volia ser pilot d’avió, però als 12 anys vaig decidir que seria científica. No volia ser doctora, ni infermera i per això vaig decantar-me per la química.

Com se sent cada cop que fa un descobriment?

Durant la meva carrera professional he fet pocs descobriments, però cada vegada que ho feia em sentia molt contenta. Un aliment que hem elaborat conjuntament amb una empresa de Mollerussa (Argal) són unes salsitxes que en el seu interior porten Ketchup.

Quant temps fa que treballa a la tecnologia dels aliments?

Sempre he treballat a empreses relacionades amb la conservació dels aliments. Aquí a Lleida he iniciat diversos projectes sobre aquest tema.

Treballa amb equip? Qui forma el seu equip?

En els meus inicis treballava sola i després vaig incorporar alguns membres al meu equip. Avui dia, treballo amb la Universitat de Lleida i treballem sempre amb equip. Quan vaig començar era la única dona de la meva empresa tot i que no m’importava gaire.

Com   es va despertar el seu interès per la alimentació?

Bé, doncs des de petita he volgut amb temes relacionats amb la química i la conservació dels aliments m’ha donat una l’oportunitat de formar-me en aquest àmbit.